Ordet var Gud och Ordet blev Människa


”1I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud. 2Det fanns i begynnelsen hos Gud. 3Allt blev till genom det, och utan det blev ingenting till av allt som finns till. 4I Ordet var liv, och livet var människornas ljus. 5Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.”

Johannes evangelium, kapitel 1 och vers 1-5

 

Enligt Bibeln skapades allt genom Ordet.

Idag överflödar vår värld av ord. Ord som bryter ner, ord som bygger upp. Ord för kärlek och ord för hat. Det finns få begränsningar för ord i vår närmiljö.

Den inflation av ord vi upplever gör att orden till viss del även förlorar sitt värde och ibland också sin betydelse. Exempelvis kan Fett idag betyda Bra, Tja betyda Hej och Deg betyda Pengar. Det är då inte alltid så lätt att veta vad ett samtal egentligen rör sig kring, framför allt när olika generationer, med olika värde på orden, möts.

Detta bäddar för missförstånd och det bästa sättet att bemöta missförstånden är att ta sig lite tid för att säkerställa att man faktiskt har förstått varandra.

Ibland kan det vara på samma sätt med Gud. Det kan vara så att vi ibland missförstår Gud. Vi kanske tror Gud är en elak varelse som inte bryr sig om människor (en uppfattning som inte är helt ovanlig bland dem som inte lärt känna Gud), men ingenting kan vara mer fel! Gud älskar människor väldigt mycket.

En del människor hävdar att Bibeln är full av ord som beskriver Guds elakhet, men jag menar att Bibeln är full av Guds tålamod med, och kärlek till, människor som helatiden väljer att gå sin egen väg.

Jag vill gärna utmana dig att själv ta tag i Gudsfrågan. Mina och andras ord betyder mindre än ditt eget förhållningssätt till Gud. Om Bibeln är sann, då är det av största vikt för dig att du gör upp med Gud innan Han gör upp med dig.

Om Bibeln inte är sann, så spelar inget av ovanstående någon större roll och det finns ingen mening med livet eftersom livet uppstått utan mening. (Det innebär inte att du inte kan skapa dig en mening utan bara att det inte finns någon mening med livet om ingen skapat livet).

”14Och Ordet blev människa och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den ende sonen får av sin fader, och han var fylld av nåd och sanning.15Johannes vittnar om honom och ropar: »Det var om honom jag sade: Han som kommer efter mig går före mig, ty han fanns före mig.«
16Av hans fullhet har vi alla fått del, med nåd och åter nåd. 17Ty lagen gavs genom Mose, men nåden och sanningen har kommit genom Jesus Kristus. 18Ingen har någonsin sett Gud. Den ende sonen, själv Gud och alltid nära Fadern, han har förklarat honom för oss.”
Johannes evangelium, kapitel 1 vers 14-18
Vill du förstå vem Gud är? Då rekommenderar jag dig att börja med att läsa Johannes evangelium (en del av Bibeln). Johannes var en av de lärjungar (elever/praktikanter) som följde närmast Jesus och tecknar ett tydligt, om än lite filosofiskt, porträtt av Jesus. När du lärt känna Jesus så har du också lärt känna Gud.

 

 

Illuminated-Bible

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *