Jesus och Nikodemus


Johannes 3: 1- 21

Bland fariseerna fanns en man som hette Nikodemus, en av judarnas rådsherrer. Han kom till Jesus om natten och sade: ”Rabbi, vi vet att det är från Gud du har kommit som lärare, ty ingen kan göra sådana tecken som du gör, om inte Gud är med honom”. Jesus svarade: ”Amen, amen säger jag dig: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds Rike”.

Nikodemus sade: ”Hur kan en människa födas när hon är gammal? Inte kan hon väl komma in i moderlivet och födas en gång till?” Jesus svarade: ”Amen, amen säger jag dig: Den som inte blir född av vatten och Ande kan inte komma in i Guds Rike. Det som är fött av köttet är kött, och det som är fött av Anden är ande.

Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt. Vinden blåser vart den vill, och du hör dess sus, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. så är det med var och en som är född av Anden.”

Nikodemus frågade: ”Hur kan det ske?” Jesus svarade: ”du är Israels lärare och vet inte det………….”

Nikodemus var farisé (tillhörde ett religiöst parti) och en av några få religiösa ledare som verkligen trodde på Jesus. Han var medlem av stora rådet/ Sanderin- judarnas högsta domstol. Han var den som begravde Jesus tillsammans med Josef, en annan religiös ledare från Arimataia.

Nikodemus kom till Jesus om natten då han förmodligen var rädd för att bli upptäckt av de andra i partiet under dagtid, och dessutom tror jag att han ville vara ensam med Jesus. Jag tror att han var uppriktigt intresserad och ville lysssna till Jesus. Den natten fick Nikodemus möjlighet att börja ett nytt liv!!! Den som INTE blir född på nytt, kan INTE se Guds Rike, sa Jesus! Men Nikodemus förstod inte hur födelsen skulle gå till?! Så han frågar Jesus som svarar Nikodemus:

”Den som inte blir född av vatten och Ande kan inte komma in i Guds rike. Det som är fött av köttet är kött, och det som är fött av Anden är ande.”

Vad betyder detta?

Det finns lite olika tolkningar här, en del tror att ”född av vatten” betyder rening och andra tror att det handlar om dopet (Men rövaren på korset kom in i Guds Rike utan att vara vattendöpt). Jag tror att ”det som är fött av köttet är kött” menas vår fysiska födelse, genom vatten (fostervatten). Utan den födelsen kan vi inte bli födda andligt. Född av Anden betyder pånyttfödelsen där den Helige Ande skapar en ny natur som står i förbindelse med Gud.

Dopet är en fortsättning på vår födelse där vi begraver vår gamla människa inför Gud, människor och hela andevärlden.

Jesus jämför vinden med Anden. Vi kan inte se vinden och det är samma sak med Anden. En segelbåt följer vinden genom sina segel och på samma sätt behöver vi följa Anden. På sjön kan ju vinden plötsligt bli stilla, vända eller blåsa starkare och det är på samma sätt med Anden.

Sedan fortsätter Jesus att tala om det som ska hända framöver, om hur Människosonen ska dö för mänskligheten:

Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad, utan ha evigt liv! (Kallas ”Lilla Bibeln”)

Varje människa behöver bli ”född på nytt”!

Amen!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *